utrecht

Voor wie het echt wil weten

Terug

Een gids voor als je er zelf niet uitkomt

01 december 2022

Op een winterse ochtend hebben Bert, Corrie en Rachel een interview met buurtpastor Robin de Jong in de Nicolaas Monicakerk aan het Boerhaveplein in Ondiep. We zijn namelijk nieuwsgierig wat een buurtpastor doet en hebben een aantal vragen die we graag aan Robin willen stellen.

Het duurt even voordat we de kerk hebben gevonden, want van de buitenkant lijkt het gebouw meer op een woonhuis. Gelukkig weten we elkaar toch te vinden en kan het interview beginnen.

Wat zijn uw werkzaamheden als buurtpastor?

“In het kort kan ik zeggen dat ik huisbezoeken doe bij mensen thuis. De ander mag bepalen waar het gesprek over gaat: sommige mensen willen een probleem bespreken, anderen willen graag hulp bij iets praktisch (bijv. een kapotte fiets) en sommigen willen iets delen over hun verleden. Iemand anders vindt het moeilijk om naar buiten te gaan: dan ben ik er ook om met hem mee te gaan naar de huisarts, naar het ziekenhuis. We praten over wat op dit moment belangrijk is voor iemand”.

Dat is dus eigenlijk een stukje geestelijke zorg en ook een stukje overlap met het buurtteam, concludeert Bert. “Ja, zo zou je het kunnen zien”, aldus Robin. “Maar we proberen ook steeds naast de buurtbewoner te blijven staan, ook als er bijvoorbeeld iemand onrecht wordt aangedaan. Bijvoorbeeld als er gedoe is met het UWV of de belastingdienst en iemand dreigt vast te lopen, dan gaan we naast iemand staan. Door mee te denken, kunnen we soms iemand verder helpen. En soms neem je een paar stappen terug. Een bewoner zei laatst: ‘Je bent eigenlijk een soort gids voor mij, wanneer ik er met mezelf niet meer uitkom, daar help je mij.’ En dat vond ik een mooie omschrijving.”

Waar zijn jullie te vinden?

Er zijn nu in totaal vijf buurtpastores in de stad. Ieder werkt in een andere buurt in Utrecht. Dit zijn kleine buurten, zodat het contact met de buurt behapbaar blijft en bewoners je weten te vinden: Rivierenwijk, Kanaleneiland-Zuid, de Eerste Daalse buurt, de Rietveldbuurt en Geuzenwijk. Dat is zo ontstaan omdat wij graag in buurten werken waarvan wij denken dat we kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven voor en met bewoners. Er zijn in die zin meer Utrechtse buurten waar wij zouden willen werken!

Hoe kunnen panelleden contact met jullie opnemen?

Ik en mijn collega’s zijn in de buurt aanwezig en daar gaan we met bewoners in gesprek. Mensen merken dat ik de tijd heb en dat ze gewoon iets kunnen vertellen. Sommige mensen vragen dan of ik een keer binnenkom of ze kennen iemand die hulp kan gebruiken en zo ontstaat het contact. Woon je in een van bovenstaande buurten en wil je graag in contact komen met een buurtpastor, ga dan naar de website. Daar vind je de juiste contactgegevens per buurt.

Site by Alsjeblaft!