utrecht

Voor wie het echt wil weten

Terug

Terugveren doen we samen

30 november 2022

Op donderdag 24 november hebben we deelgenomen aan een workshop bij Volksgezondheid over ‘veerkracht’. Heel interessant! Wat blijkt: veerkracht is enorm relevant voor je gezondheid en je goed voelen.

Eerst werd ons gevraagd wat wij onder veerkracht verstaan. Veel mensen vonden het hebben van veerkracht de verantwoordelijkheid van de persoon zelf. Vervolgens vond de presentatie van de gezondheidsmonitor van de gemeente Utrecht plaats. Daarna bespraken we voorbeelden uit de praktijk en werd ons gevraagd wat we hebben onthouden en misschien gaan gebruiken van de workshop.

Erik: “Wat mij vooral is bijgebleven is dat veerkracht een krachtenspel is van de vier elementen en minder de verantwoordelijkheid van de persoon zelf, zoals ik eerder dacht.”

Corrie vult aan: “Eerst dacht ik dat veerkracht uit jezelf moest komen. Nu denk ik dat ook je omgeving en omstandigheden mee kunnen werken of tegen kunnen werken voor je eigen veerkracht. Soms kun je weer helemaal terugveren en soms kun je zelfs beter uit tegenslag komen dan hoe je erin kwam.” Onze conclusie is dus: tijdens je leven verschilt de mate van veerkracht, maar hulpbronnen kunnen ervoor zorgen dat je beter kunt ‘terugveren’ bij tegenslag.

Zoals voetballer Johan Cruijff zei:

Site by Alsjeblaft!