utrecht

Voor wie het echt wil weten

Terug

Gezondere maaltijden

27 april 2021

Meetellen Utrecht werd gevraagd mee te denken over een vragenlijst ‘Gezonde Voeding’ vanuit De Stek, een opvangplek voor daklozen met een harddrugs- of alcoholverslaving.

De Stek is de laatste veilige gebruikersruimte in Utrecht, waar je ook soep met broodjes kunt krijgen. Cateraar Albron gaat nu ook gezonde maaltijden maken en die samen met de bezoekers koken. De bedoeling van dit experiment is dat, als de gasten van de Stek gezonder eten, dit een positieve invloed heeft op ze.

vragenlijst

Meetellen Utrecht werd gevraagd mee te denken over een vragenlijst ‘Gezonde Voeding’ vanuit De Stek. Die vragenlijst wordt komende maanden mondeling door twee GGZ stagiaires bij bezoekers afgenomen. De vragen gaan over: hoe bevalt het eten, wat zou je willen eten, hoe vind je het om samen te eten en te koken? Christiaan en Bert bogen zich over de vragenlijst. Berts eerste indruk was of de gasten dit wel zonder problemen gaan verteren en Christiaan vond het geen goed idee om de gebruikersruimte te sluiten tijdens het koken en eten. Met nuttige feedback uit eigen ervaringen hadden we een leuk gesprek, hebben we veel geleerd en hopen we dat het experiment gaat lukken.

van start

Het samen eten experiment is inmiddels van start gegaan en de eerste ervaringen druppelen binnen: “Buiten het feit dat het een goede invloed heeft op de fysieke gezondheid van de cliënten, is het ook opgevallen dat het ook van goede invloed is op hun psychische gezondheid. Dit vooral omdat zij in dit half uur samen zitten, vaak hun ei kwijt kunnen. Soms ontstaan er juist grotere discussies doordat de groep bij elkaar komt, wat vervolgens door de medewerkers of zelfs andere cliënten wordt uitgepraat. Uit ervaring vanuit het verleden deed mij opvallen dat na het samen zijn, de sfeer gemoedelijker is.”

Site by Alsjeblaft!